Stichting Polonus zoekt de polen van het jaar 2016 / nomination in culture category

We zoeken bijzondere Polen die succesvol zijn in Nederland. Polen die hier wonen, hard werken, hun kennis en talenten benutten en daarmee een significante bijdrage leveren aan de Nederlandse economie en samenleving.

Aldona Bartnik is afgelopen jaar afgestudeerd aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag, waar ze zich specialiseerde in zang uit de Barok en een Master diploma behaalde in Oude Muziek. Haar studie in Den Haag heeft ze gewijd aan artistiek  wetenschappelijk werk met als thema Poolse muziek uit de Barok; hiervoor krijgt ze veel interesse zowel van professoren als ook  studenten van het Conservatorium. Het studeren in Nederland zorgde ervoor dat ze zich snel kon ontwikkelen, wat resulteerde in samenwerkingen met zeer bekende dirigenten en muziekgroepen op het gebied van het spelen van oude muziek. Hieronder bevinden zich: Giovanni Antonini, Fabio Bonizzoni, Philippe Herreweghe, Konrad Junghanel, Paul McCreesh, Andrew Parrott, Jos van Veldhoven evenals Collegium Vocale Gent, Vox Luminis  en de Nederlandse Bachvereniging.

Aldona Bartnik promoot de Poolse muziek via talrijke concerten, waaronder het repertoire onder de titel Melancholie. Onder haar artistieke werk bevinden zich vijf solo albums gewijd aan de Poolse Barok, waarvan drie zijn genomineerd voor de prestigieuze Fryderyk prijs. Het jaar 2016 sluit de sopraan zangeres af met een reeks concerten in de Verenigde Staten en Nederland, waar ze onder leiding van Ton Koopman, een specialist op het gebied van  oude muziek, een solo partij zingt in de ‘Wielka Msza h-moll J.S.Bacha’. Tijdens deze tour krijgt de artieste de kans om samen te werken met docenten van de meest gewaardeerde universiteit van de wereld, The Julliard School in New York.

In 2015 is Aldona een samenwerking gestart met de Haagse stichting Musica Antica da Camera en de Poolse Ambassade in Den Haag. In combinatie met steun van het Nationale Muziekforum in Wroclaw en het Koninklijke Conservatorium in Den Haag heeft dit het mogelijk gemaakt dat ze concerten kan organiseren ter promotie van Poolse componisten. Deze projecten zijn gewijd aan zowel de Renaissance als de Barok, en een repertoire van Poolse liederen vergezeld door de piano. De start van deze promotie was een project in april; financiële steun van het Ministerie van Cultuur maakte een concertenreeks in Nederland en Polen mogelijk. Tijdens deze concerten speelden studenten stukken uit de Poolse Barok van Adam Jarzębski, Bartłomiej Pękiela, Marcin Mielczewski, met een slotstuk in een stijl gebaseerd op Italiaanse liederen van Grzegorz Gerwazy Gorczycki. Aan het project namen bijna twintig studenten mee van over de hele wereld (Japan, Verenigde Staten, Canada, Equador en enkele Europese landen), die samenwerkten onder leiding van Andrzej Kosendiak, een specialist in de Poolse Barok. Het eerste concert vond plaats op 22 april om 20.15 in de Dorpskerk, Kerkplein 2 te Voorschoten. De opeenvolgende twee vonden plaats in historische plaatsen in Polen:

  • 23 april om 19.30 in de Kathedraal op Wawel in Krakau;
  • 24 april om 19.00 in de hoofdzaal van het Koninklijke kasteel in Warschau.

De promotie van Poolse muziek in Nederland wordt gedaan met zowel optredens Wrocław Baroque Ensemble als met een repertoire van Poolse liederen in samenwerking met de uitzonderlijke pianist Maurice Lammerts van Bueren, met wie Aldona een project heeft voorbereid getiteld Melancholia. Hun samenwerking is ontstaan uit een gedeelde passie voor het ontdekken van prachtige Poolse piano liederen, in het bijzonder in de stijl van de Mazurka en Polonaise. In het programma van hun gedeelde concerten bevinden zich liederen gebaseerd op teksten van voorname Poolse dichters, waaronder Adam Mickiewicz en Bohdan Zaleski, die gecomponeerd zijn door Fryderyk Chopin, Ignacy Jan Paderewski, Stanisław Moniuszko, Karola Szymanowski en Witold Lutosławski. Op YouTube evenals op de websites van de artiesten is een film ter promotie van het gedeelde project te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=-DrxuQ7yH0A.

Het duet heeft met het project al opgetreden tijdens het Embassy Festival 2016 in Den Haag. Daarnaast zijn er plannen voor vervolg concerten in Nederland en Polen en voor het opnemen van een CD.

Aldona Bartnik heeft naast de eerder genoemde artistieke prestaties, ook kunnen optreden voor de Nederlandse Polonia en in concerten georganiseerd door de Poolse Ambassade in Den Haag tijdens een reeks ontmoetingen „Van Artisten voor Artiesten” en in het concert ter ere van „Meiden uit Oberlagen” in Breda, waar ze een programma voorbereidde met de erkende Poolse muziekgroep „Mitomiani”.

Onder haar artistieke werk bevinden zich vijf solo albums gewijd aan de Poolse muziek. Twee albums zijn opgenomen met het Wrocław Baroque Ensemble onder leiding van Andrzej Kosendiak en bevatten stukken van Grzegorz Gerwazy Gorczycki. Deze werden in 2013 en 2015 genomineerd voor de prestigieuze Fryderyk prijs. Daarnaast ontving de opname uit 2013 de prijs voor Muziek in Wroclaw. Het opeenvolgende album, bestaande uit twee cd’s met stukken van musici uit de Poolse Barok komt uit in 2016 en zal composities bevatten van Marcin Mielczewski. De artieste heeft ook de kans gekregen om samen te werken met Ars Cantur – een muziekgroep uit Wroclaw gericht op oude muziek, met wie ze liederen opnam uit de regio Dolny Slask van componisten uit de Renaissance. Deze opnames zijn in 2016 genomineerd voor de Fryderyk prijs.

Wrocław Baroque Ensemble / Andrzej Kosendiak – dirigent / NFM Publisher

Poolse Barok muziek – a capella liederen en  zang-instrumentale stukken van Grzegorz Gerwazy Gorczycki

Won de Muziek prijs in Wroclaw in 2013

Genomineerd voor de  Fryderyk prijs in 2013

7/2014Wrocław Baroque Ensemble / Andrzej Kosendiak – dirrigent / NFM PublisherPoolse Barok muziek – a capella liederen en zang-instrumentale stukken van Grzegorz Gerwazy Gorczycki

Genomineerd voor de Fryderyk prijs in 2015

5/2016 Wrocław Baroque Ensemble / Andrzej Kosendiak – dirigent / NFM Publisher Poolse Barok muziek – a capella liederen van Bartłomiej Pekiela eerste sopraan

11/2013 The Ars Cantus / Tomasz Dobrzański – lider zespołu

Kodeks Wrocławski – zang uit de Renaissance uit de regio’s Śląsk en Dolnysląsk

Genomineerd voor de Fryderyk prijs in 2016